Diga: sistem modern în stomatologie.

Tehnicile moderne de tratament stomatologic permit astăzi tratamente corecte cu minim de stres pentru pacient și confort maxim pentru doctor. De mare ajutor în acest sens este diga, un sistem inventat în 1864 cu un mare rol în stomatologia modernă, fiind practic indispensabilă.

diga_mare

Aceasta este o folie extensibilă din cauciuc fixată la nivelul  dinților cu ajutorul unor cleme și a unui cadru care se utilizează pentru izolarea dinților în timpul efectuării: tratamentelor de canal, obturațiilor(plombelor), cimentării lucrărilor definitive. Are rolul de a menține uscată porțiunea unde se lucrează crescând în timp durabilitatea tratamentelor.

Avantaje:

1. Izolează dintele de contaminarea cu salivă.

2. Permite folosirea antisepticelor puternice necesare dezinfectării canalelor endodontice (în cazul neutilizării sistemelor de izolare , concentrația substanțelor este mai scăzută  reprezentând o cauză a multiplelor infecții dentare).

3 . Reduce infecția încrucișată datorită necontaminării cu salivă.

4. Medicul are o bună vizibilitate datorită contrastului crescut dintre dinte și câmpul de digă, îmbunătățind astfel calitatea tratamentelor.

5. Scade durata de tratament întrucât manopera nu interferă cu părțile moi (obraji, limbă) care trebuie mereu îndepartate scăzând eficiența tratamentelor.

6. Protejează pacientul de ingestia diverselor materiale precum: materiale compozite, amalgam, instrumente endodontice furnizând un plus de siguranță.

Dezavantaje:

Este dificil de aplicat pe :

-unii molari de minte

-dinti incomplet erupți

-coroane dentare mult distruse

În clinica noastră toate tratamentele de canal și obturațiile (plombele) se execută sub protecția sistemului de digă asigurând astfel un plus de siguranță pacienților noștri și tratamente durabile.

Dr Camelia Ambrono